Prostoje ve školce – jak si s nimi efektivně poradit

pohybove-chvilky-pro-detiZnáte to – situace, kdy se odněkud někam přechází, valná většina dětí je už připravená a čeká se na opozdilce, kteří mají na všechno dost času. Přesně to jsou prostoje. Nevyhneme se jim téměř v žádné školce.

Často se v učitelských skupinách objevuje dotaz, co s dětmi v takových „čekacích chvílích“ dělat. Když můžu, ráda poradím, a tak dnes posílám dál své osvědčené tipy z praxe. V dnešním článku najdete seznam několika nenáročných aktivit, které vám v takových situacích pomohou i přesto, že k nim vůbec nic nepotřebujete.

Čas při čekání si můžete zpříjemnit také třeba písničkou.

Rozpohybované říkanky

Básničky a říkanky s pohybem jsou skvělým prostředkem, který můžete při prostojích použít. Využít můžete opravdu jakékoliv a odkudkoliv. To, díky čemu fungují, je pohybová dramatizace. Když si potřebujete s dětmi zkrátit dlouhou chvíli, stačí začít říkat a děti se okamžitě připojí. Opravdu.

V naší školce míváme největší prostoje při přesunech umývárna-třída. Výborná příležitost na říkanky! Abych je nemusela lovit v paměti, zpracovala jsem si 20 rozpohybovaných říkanek formou kartiček. Máme je vylepené na dveřích a kdykoliv je na ně čas, využíváme je. Moje děti je milují.

Abych vám usnadnila vaši práci, připravila jsem říkanky do PDF souboru, který si můžete nechat zaslat na svůj e-mail. Kartičky jsou přichystané k okamžitému tisku, v materiálu nechybí ani pohybové ztvárnění básniček. Pokud o ně máte zájem, dole pod článkem vyplňte svoji e-mailovou adresu.

rozpohybovane-rikanky-ke-stazeni

Nejlépe se z mého pohledu prostoje vyplňují právě říkankami doprovázenými pohybem.

Hra na tělo

Děti jsou pohybově založené, pohyb prostě milují a potřebují. Dalším dobrým pomocníkem při prostojích tak může být hra na tělo. Můžete vytleskávat různé rytmy a melodie a děti je mohou opakovat. K hře na tělo můžete využít různé části těla – můžete dupat, pleskat, luskat apod. Pokud máte možnost sedět, určitě využijte i pohybovou píseň Když jsi kamarád, tak pojď si s námi hrát. Spolu s dětmi se zasmějete a ještě si potrénujete paměť.

Myslím si zvíře

Další velice vděčná a nenáročná aktivita, kterou s dětmi používám. Určitě ji znáte. Někdo z vás si v duchu představí libovolné zvíře. Ostatní pokládají otázky, na které se smí odpovídat pouze ano/ne. Cílem hry je uhádnout zvíře, na které dotyčný myslí.

U hry si děti procvičí mnoho vzdělávacích kompetencí. Rozvíjí se logika, představivost i slovní zásoba. Určitě ji můžete zapojit kdykoliv, nejen při prostojích. Také si nemusíte myslet jen zvíře – lze využít dopravní prostředky, profese, jídlo aj.

Slovní (obrázkový) fotbal

Kdo někdy nehrál slovní fotbal, jako by nebyl. Jelikož koncovou hlásku ve slově zvládnou určit většinou děti až kolem 6. roku, zahrajete si ho nejspíše nejdříve s předškoláky. Cílem hry je vymyslet slovo navazující na poslední písmeno slova předešlého.  

K této hře mám pro vás tip, který určitě využijete i s dětmi ve školce a tím je PDF aktivita Obrázkový slovní fotbal. V praxi ho mám vyzkoušený právě se skupinou předškoláků. Děti trénují sluchové i zrakové vnímání, a ještě se u toho skvěle zabaví. Ostatně to můžete sami vyzkoušet :-)

obrazkovy-slovni-fotbal-pdf-karticky-pro-deti

S Obrázkovým slovním fotbalem se děti zabaví na opravdu dlouhou dobu. Žádná hra nebude stejná.

Hrátky s hláskami a slabikami

duhova-abeceda-pdf-materska-skolaTy mohou vypadat naprosto jakkoliv. Velkou výhodou je, že s hláskami a slabikami si můžete hrát kdykoliv a kdekoliv. Děti mohou vymýšlet slova na počáteční hlásku, na počet slabik či k určenému tématu. Také rýmy se dají skvěle využít – ty jsou dětmi velice oblíbené.

Ke hře s hláskami využívám Duhovou abecedu, kterou máme ve školce pověšenou jako celoroční výzdobu. Buď říkám hlásky a děti mi k nim říkají obrázky, nebo naopak. Děti si tak zábavnou formou procvičují sluchové vnímání a upevňují si podobu písmen.

Duhová abeceda poslouží nejen k seznámení s písmeny, ale také jako krásná celoroční výzdoba.

Až se stanu... budu dělat všechno na písmeno...

Až se stanu je zábavná hra, při které si děti potrénují sluchovou analýzu a syntézu. Smyslem je říkat jakákoliv slovesa na písmeno, kterým začíná vybrané zvíře, např. „Až se stanu myší, budu dělat všechno na písmeno M.“ A děti říkají – malovat, milovat, mazlit, modlit, mydlit apod. Určitě zkuste. Budete překvapení, na kolik slov dokážou děti přijít.

Ozvěna

Tato aktivita je naprosto výborná ke ztišení dětí. Mě se osvědčila, takže ji využívám vždy, když děti dělají hluk. V čem hra spočívá? Učitel/ka šeptá různá slova tak, aby je děti slyšely, ale musely mít nastražené uši. Děti slova nahlas opakují. Doporučuji vyzkoušet, děti to skutečně baví a občas je u toho i legrace :-)

 

Chcete zaslat ROZPOHYBOVANÉ ŘÍKANKY?

Nezapomeňte mi tu nechat svůj e-mail.