Svatý Martin ve školce - tipy a náměty

podzim-se-svatym-martinem-listopad‚‚Na svatého Martina zima chod svůj začíná,‘‘ tak praví jedna z několika desítek svatomartinských lidových pranostik. Svatý Martin zaujímá v kalendáři datum 11. listopadu. Tento svátek bývá nejčastěji spojován s první sněhovou nadílkou, rohlíčky, vínem nebo dozlatova vypečenou husou. Na to ale děti zrovna neužije, viďte? Pojďte si svátek svatého Martina s dětmi užít jinak! Jak? Na to se podíváme v dnešním článku.

Svatý Martin přijíždí na bílém koni. Pro blížící se zimní sezónu je symbolem prvního sněhu.

Legenda o svatém Martinovi

Kdo že to vlastně ten Martin byl? Na začátek doporučuji seznámit děti s legendou, kterou je svatý Martin opředen. Martinův příběh je velmi známý, najdete ho v mnoha knihách i na internetu. Ač se mohou legendy detaily lišit, všechny spojuje to, že vypráví příběh o lásce k bližnímu. 

Martin byl synem vojáka, který žil ve 4. století. Protože otec chtěl, aby šel syn v jeho šlépějích, když Martin vyrostl, stal se také vojákem. Jedné chladné noci, kdy začal padat první sníh, se Martin vracel na svém bílém koni do města, když u brány spatřil muže, který ho prosil o almužnu. Protože Martin sám nic neměl, rozhodl se žebráka ušetřit alespoň před chladem, a tak mečem rozťal svůj plášť ve dví a jednu polovinu mu daroval. Té samé noci se Martinovi zdál sen, ve kterém spatřil Ježíše oděného v jeho plášti. Žádal ho, aby i nadále pomáhal lidem. Ráno, když se Martin probudil, byl plášť opět celý. Po tomto zážitku se Martin nechal pokřtít, opustil armádu a začal žít skromným životem. Za svůj život vykonal mnoho dobra. Lidé ho měli rádi a přáli si, aby se stal biskupem. Do toho se ale Martinovi nechtělo, proto se před zvolením schoval do husníku. Husy ho ale prozradily svým kejháním, a tak se Martin biskupem přeci jen stal. 

Dramatizace příběhu

Legenda o svatém Martinovi se skvěle hodí k dramatizaci. Děti milují kostýmy a převleky. Náročnost scény je v tomto případě naprosto minimální. Kulisy vůbec nepotřebujete a v rámci rekvizit vám postačí rozpůlená červená látka sepnutá špendlíkem, papírová koňská hlava a klacek. S trochou fantazie se vám před očima zjeví dobrosrdečný Martin na bílém koni a herecká desetiminutovka může začít. 

Díky dramatizaci si děti příběh o Martinovi lépe zapamatují. Je to skvělý způsob, jak dát prostor jejich představivosti a zároveň je naučit něčemu novému. Pokud chcete nechat scénku jen v jejich režii, můžete si pro děti připravit obrázkové čtení na tabuli. Stačí pár piktogramů, které dětem pomohou udržet dějovou linii. 

Tvořím, tvoříš, tvoříme

V příběhu svatého Martina je kromě Martina samotného dominantní také jeho kůň nebo husy. Vyrábět tak můžete s dětmi opravdu cokoliv. K tvoření koní nebo hus můžete použít různé techniky od ťupání houbičkami, přes dolepování do šablon až po inkoust a zmizík. Také podkovy jsou oblíbeným svatomartinským tvořením. Setkala jsem se už i s postavou svatého Martina na koni. Je jedno, jak velké máte děti. Vše se dá přizpůsobit jejich momentálním dovednostem.

Pokud jste tímto tématem úplně nepolíbení a vůbec nic vás nenapadá, zajděte na Pinterest a do vyhledávače napište "svatý Martin tvoření". Kromě nepřeberného množství nápadů tam najdete i různé šablony. Vymýšlení a příprava tvoření tak pro vás bude o dost snadnější.

pinterest-napady-a-namety-k-tematu-svaty-martin

Pinterest je skvělým pomocníkem. Do lupy stačí heslovitě zadat to, co hledáte.

Svatomartinská vitráž

Na ní se chystám s dětmi já. Je to jednoduché a děti to zvládnou z většiny zcela samostatně, což je přesně to, co chci. Děti si nejprve podle šablony vystřihnou okno. Podle druhé šablony si dovnitř nakreslí obrys skla. Z ústřižků různě barevných krepáků si nalepí vitráž. Nakonec si vystřihnou obrázek svatého Martina, který si vybarví pastelkami a vlepí do okna. Abych dětem práci usnadnila, Martina jsem nejdříve vytiskla, z původního obrázku jsem ho vystřihla a zvětšila ho na kopírce. Díky tomu je větší, a tak ve vitráži víc vynikne.

svaty-martin-vitraz-tvoreni-pro-deti

Obrázek svatého Martina si můžete stáhnout na webu www.deti.vira.cz.

Básničky a písničky pro dětské hlavičky

V tematickém týdnu samozřejmě nemůže chybět básnička a písnička. Já se s dětmi chystám na básničku Svatý Martin, ke které jsem si připravila pohybový doprovod. S pohybem si totiž básničky lépe pamatují nejen děti, ale i já :-) Písniček už je všude celá řada. Čerpat můžete v různých zpěvníčcích i na internetu. Nás čeká Svatomartinská od Pavlíny Petřinové, která vydává různé zpěvníky pod názvem Ateliér Písnička.

Básničku s ukazováním si můžete stáhnout ZDE.

Zábavné učení hrou

Didaktické aktivity se skvěle hodí jak do řízené činnosti, tak například během ranních her. Já je vždy připravím na stůl a děti si k nim individuálně chodí jak chtějí. Ke svatému Martinovi je všude spoustu PDF souborů k zakoupení. S trochou úsilí si ale můžete vyrobit i své vlastní aktivity. Já dětem na tento týden připravila dějovou posloupnost a velikostní řazení.

aktivity-pro-deti

Stačilo pár minut u počítače a dvě jednoduché aktivity jsou na světě.

Pro děti jsem také vytvořila 3 svatomartinské pracovní listy, které si můžete nechat ZDARMA zaslat. Děti si s nimi procvičí různé vzdělávací oblasti. Mé předškoláky čeká bludiště a mladší děti přiřazování podkov podle stínů.

 

Husičko, zakejhej

Bez her by to zkrátka nebylo ono. K Martinovi jich můžete využít hned několik, já ale zmíním jen jednu. S dětmi budu v rámci tématu hrát sluchovou hru s názvem Husičko, zakejhej. Na přípravu nepotřebujete nic jiného, než šátek. Dnešní motivace je jasná - Martina tenkrát prozradila husa, a tak jí to dnes Martin hezky spočítá. Děti se posadí do kruhu. Vybrané dítě vezmeme doprostřed a zakryjeme mu oči. Pro jistotu ho několikrát otočíme kolem vlastní osy. Následně vybereme jiné dítě (husu), která na výzvu Martina: ‚‚Husičko, zakejhej,‘‘ zakejhá. Úkolem Martina je poznat, kdo je husa. Hru určitě vyzkoušejte. Ač jsou sluchové hry pro některé děti náročné, děti je mají rády a vždy je chtějí hrát opakovaně (alespoň u nás).

Svatomartinská dobrota na konec

Svatomartinskou husu si asi s dětmi ve školce péct nebudete, co si ale upéct můžete jsou svatomartinské rohlíčky. Receptů je všude spousta, pokud ale chcete vyzkoušet něco nového, za sebe vám můžu doporučit rohlíčky ze žitné mouky. Pečeme je každý rok a děti se po nich mohou utlouct. Přikládám recept a přeji dobrou chuť :-)

svatomartinske-rohlicky-ze-zitne-mouky

U pečení si s dětmi užijete zábavu, ale také si procvičíte jemnou motoriku.

Svatomartinské rohlíčky

  • Suroviny: 250g žitné mouky, 250g jemně mleté pšeničné mouky, 150g třtinového cukru, 250g másla, 250ml smetany ke šlehání, špetka soli, 150g vlašských ořechů, 2 vejce, moučkový cukr.
  • Postup: Do mísy dáme obě mouky, změklé máslo, smetanu a špetku soli. Důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme 2 hodiny odpočinout. Mezitím semeleme ořechy. Ty smícháme s cukrem a jedním vejcem. Těsto rozdělíme na 8 dílů. Každý díl rozválíme na kulatou placku silnou asi 5 mm. Placku rozdělíme na čtyři díly. Každý díl potřeme náplní a srolujeme do rohlíčku (rolujeme od širší části k užší). Rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 15 minut. Ještě horké je obalíme v moučkovém cukru.