Dárek pro maminku 5x jinak - tvoření na Den matek

den-matek-tvoreni-s-detmiStejně jako loni, i letos nás 2. květnovou neděli čeká Den matek. Během tohoto svátku si všichni připomínáme, jak důležité pro nás naše maminky jsou. Pokud právě teď přemýšlíte o tom, co byste s dětmi jejich milovaným maminkám vyrobili, už si s tím nemusíte lámat hlavu! Maminky nic na světě nepotěší víc než vlastnoručně vyrobený dáreček od jejich dětí. Ať vytvoříte cokoliv, právě taková maličkost maminkám vykouzlí úsměv na tváři. Dnes vám přináším 5 inspirativních tipů na výrobu dárků pro maminky, které s minimální dopomocí zvládnete vyrobit s malými i velkými předškoláky.

Nejlepší dárky na světě jsou ty od srdce.

Medaile pro nejlepší maminku

Jedinečným a zároveň všeříkajícím dárečkem pro maminku může být papírová medaile ve tvaru srdce. Abych vám tvoření usnadnila, níže si můžete stáhnout PDF se šablonami srdíček k tisku. Protože tvoření mají rády i kolegyně ze Slovenska, texty na medailích jsem připravila také ve slovenštině.

Medaile doporučuji vytisknout na čtvrtku. Jakmile si je děti vystřihnou, v horní části je proděravte děrovačkou. Poté se děti mohou pustit do zdobení - medaili kolem dokola oblepí zmačkanými barevnými papíry nebo krepákem. Nakonec už jen srdíčka navlékněte na stužku nebo provázek.

Šablony medailí pro maminku si můžete stáhnout ZDE.

pdf-medaile-pro-maminku

Vsadím se o cokoliv, že lepší medaili maminka už nikdy v životě nedostane  ♥

Srdíčkové přání

Pokud rádi zkoušíte neobvyklé techniky, vám i vašim dětem by se mohlo líbit srdíčkové přáníčko. Na jeho výrobu budete potřebovat čtvrtky, krepák, vodu, nůžky a lepidlo. Na čtvrtku libovolného formátu rozprostřete kousky krepáku v různých barvách. Takto připravený krepák namočte pomocí rozprašovače - krepák pustí barvu, která vám na čtvrtce vytvoří barevné mapy. Po zaschnutí krepák sundejte.

Na druhou čtvrtku nakreslete srdce, poté ho rozstřihněte na dvě poloviny. Z poloviny srdce děti postupně odstřihávají pruhy ve tvaru srdce (střihají podél okraje odspodu nahoru). Pruhy nalepí střídavě vpravo a vlevo proti sobě na barevný podklad. Tím vznikne srdíčko. Pak už stačí napsat pár milých slov na zadní stranu a láskyplné přání je na světě!

TIP: Jestli se vám zdá tento způsob střihání pro děti obtížný, místo poloviny srdce můžete využít srdce celé. V takovém případě si ho děti nastřihají na pruhy v libovolném směru. Pruhy poté tak, jak jdou za sebou, nalepí na podklad.

srdickove-prani-tvoreni-pro-deti

Nebojte se vyzkoušet krepáky různých barev. Některé kombinace vám mohou vytvořit opravdu kouzelné pozadí.

Věčná květinka

darek-pro-maminku-kvetinaSnad každá maminka má ráda květiny. Bohužel málokterá z nich vydrží věčně, až na tuhle! Věčná květinka je krásný a nenáročný dárek, jehož výroba vám zabere jen minimum času. 

Při výrobě květiny se neobejdete bez dřevěné špachtle, čtvrtky, zeleného papíru a fixy, temper, nůžek a lepidla. Špachtli si děti fixou nabarví na zeleno. Poté si libovolnou temperou natřou dlaň bez palce a obtisknou ji na čtvrtku. Obtisk po zaschnutí obstřihnou, také si ze zeleného papíru vystřihnou list(y). Nakonec vše nalepí na špachtli. Voilà, květinka, která nikdy nezvadne, je na světě :-)

Tvoření s obtisky dlaní si vaše děti zamilují.

Maminčino mlsání

I maminky si občas rády něco mlsnou. Pokud se chcete s dětmi pustit do jedlého dárku, líbit by se vám mohlo maminčino mlsání. S dopomocí ho v pohodě zvládnete vyrobit i s předškolními dětmi, počítejte ale s větší časovou náročností. Na tento dáreček budete potřebovat silnější papír, stužku, lepidlo, nůžky, kousek celofánu a kreslící potřeby. Na postup výroby se můžete podívat ve videu, které jsem pro vás natočila.

>> MAMINČINO MLSÁNÍ <<

jedly-darek-pro-maminku-k-svatku-matek

Krabička má tu výhodu, že ji můžete naplnit opravdu čímkoliv.

Jakmile máte krabičku hotovou, stačí ji naplnit čímkoliv dobrým k snědku. Dobrůtky můžete koupit, ale mnohem větší radost maminkám uděláte, když jim spolu s dětmi mlsání sami vyrobíte. Navíc vás to s velkou pravděpodobností vyjde levněji. S dětmi můžete upéct sušenky či perníčky nebo například usušit křížaly. Vlastnoručně vyrobené mlsání nezapomeňte zabalit do celofánového pytlíčku :-)

Láskyplný obrázek

Posledním tipem na dáreček ke Dni matek je láskyplný obrázek. Tento dárek podle mě udělá maminkám největší radost, protože při jeho výrobě děti do obrázku promítnou nejen svou kreativitu, ale také lásku, kterou ke své mamince chovají. Na obrázek budete potřebovat 4 dřevěné špachtle, čtvrtku, cokoliv na kreslení, lepidlo a nějaké ozdůbky, kterými si děti rámeček ozdobí.

Ještě, než se děti pustí do kreslení obrázku, změřte si délku špachtle (počítejte s drobným přesahem). V tomto rozměru připravte dětem čtvrtky, na které svůj obrázek nakreslí. Když mají děti své umělecké dílo hotové, můžete se pustit do kompletování. Dvě špachtle natřete lepidlem a přilepte na okraj obrázku na protilehlé strany. Na místa, kde se budou špachtle křížit, naneste lepidlo a přilepte zbývající špachtle tak, aby vznikl rámeček. Dozdobení obrázku nechte zcela na dětech. Děti si ho mohou například pokreslit fixami. Využít ale můžete také různé korálky, samolepící srdíčka, knoflíky, kamínky a cokoliv dalšího, co vás jen napadne a co máte k dispozici.

TIP: Pokud chcete obrázky dovést k dokonalosti, můžete jejich zadní stranu opatřit háčkem k zavěšení. Běžně se dají pořídit i samolepící, které stačí přilepit. Díky této maličkosti dostanou maminky obrázek, který si mohou bez jakékoliv práce ihned pověsit.

laskyplny-obrazek-tvoreni-pro-deti-k-svatku-matek

Pokud pracujete s mladšími dětmi, kreslený obrázek můžete zkusit nahradit fotografií dítěte.