Na tom našem dvoře - besídka s dětmi na téma hospodářská zvířata

spravne-vybrany-program-besidky-je-zakladPomalu ale jistě se blíží konec školního roku. Nám i dětem tak nastává období plné besídek, loučení s předškoláky nebo pasování předškoláků na školáky. Na tuto velkou slávu, kterou besídka je, se těší nejen rodiče, ale také děti a samozřejmě i paní učitelky. Ač pro ně je to kromě radosti také pořádná starost! Abyste si mohli dát jeden rok nohy nahoru, sepsala jsem pro vás průpravu zvířecí besídkou. Vše si stačí postahovat a můžete se rovnou pustit do nacvičování.

Správně vybraný program na besídku je základem zaručeného úspěchu.

Bez práce nejsou koláče

Základem úspěšné besídky je dobrá příprava. Nejdůležitější je si uvědomit, jakou skladbu má vaše třída. Od toho se odvíjí výběr programu, který si s dětmi pro rodiče připravíte. Já pracuji s heterogenní třídou, ve které mám letos hodně malých dětí, takže jsem sáhla po něčem, co bude pro děti jednoduché, ale zároveň je to bude bavit. Čtěte dál, pokud vás zajímá, co jsme si pro rodiče připravili.

diky-taneckum-se-deti-uci-sladit-pohyb-s-rytmemJak dělají zvířata?

To se občas dětem plete, co si budeme povídat. S písničkou Farma od Karol a Kvído si ale děti citoslovce několika zvířat jistojistě zapamatují. Letošní nástup máme připravený právě na tuto píseň. Děti budou mít na hlavách zvířecí čapky, které budou potřebovat na dramatizaci pohádky, takže se nám zahrada promění ve dvoreček plný veselých zvířátek. S jednoduchým tanečkem, během kterého děti budou vrtět zadečkem, to bude naprostá pecka.

Taneční kroky k písničce Farma si můžete stáhnout ZDE.

Díky písničkám s tanečky se děti zábavnou formou naučí sladit pohyb s rytmem.

Bez básničky ani ránu

Abychom to hezky proložili, další v pořadí bude tematická básnička. Docela dlouho mi trvalo, než jsem našla něco, co by se mi hodilo. Trpělivost růže přináší, a tak jsem po dlouhém hledání objevila básničku Na dvorečku. Autora jsem bohužel nedohledala. Pro snazší zapamatování básničky jsem k ní dětem přichystala jednoduchý pohybový doprovod. Srdíčko na závěr jistě vykouzlí rodičům úsměv na tváři.

Básničku s ukazováním si můžete stáhnout ZDE.

pisen-zvedave-kote-z-publikace-prstohratky-eva-jenckovaZvědavé kotě

Protože jsem chtěla, aby děti také něco zazpívaly, vybrala jsem jednoduchou písničku s názvem Zvědavé kotě. Našla jsem ji v publikaci Prstohrátky nejen se zvířátky od paní profesorky PhDr. Evy Jenčkové, CSc. (pokud její semináře neznáte, ROZHODNĚ doporučuji). Písnička má v originálním zpracování prstový doprovod. Aby pohybové ztvárnění více vyniklo, nahradila jsem ho pohybem celého těla. Protože je písnička kraťounká, opakujeme ji 2x.

Jak si písničku ztvárníte je na vás. Pokud vaše děti rády hrají, můžete ji doplnit hrou na Orffovy nástroje.

Pulcino Pio

Tuhle písničku jste dost možná ještě nikdy neslyšeli, věřte mi ale, že je to velká škoda! Pokud chcete, abyste se při besídce trochu zasmáli, rozhodně ji doporučuji zařadit. Nácvik tanečku je celkem obtížný, ale výsledek bude stát za to :-) Taneční kroky ke stažení pro vás nemám (asi bych je nezvládla dost dobře popsat), na Youtube ale najdete mnoho verzí s různými pohybovými obměnami. Nejlépe jsou taneční kroky vidět v tomto videu PULCINO PIO - El Pollito Pio (Official video tutorial) - YouTube.

Tipy k nácviku tanečku a obrázky zvířat si můžete stáhnout ZDE.

s-vyrobou-kostmyu-mohou-pomoci-samy-deti-nebo-rodice_1Dramatizace nemůže chybět

Dramatizace je mezi dětmi oblíbená, byla by tedy škoda ji v rámci besídky nevyužít. Loni jsme s dětmi hrály Zlatovlásku, která byla opravdu náročná. Letos jsem potřebovala něco mnohem jednoduššího. Zvažovala jsem pohádku O koťátku, které zapomnělo mňoukat, ale nakonec jsem vybrala Poučnou pohádku pro malá čuňátka.

Hlavní roli v ní hraje vepřík Bořík, se kterým nikdo nechce kamarádit, protože se nemyje. Všechno samozřejmě dobře dopadne, nebojte. Pohádka je veršovaná, pro děti je tedy snadno zapamatovatelná. Navíc v ní obsadíte poměrně velké množství dětí.

Scénář pohádky si je možné stáhnout ZDE.

Kostýmy si zvládnete vyrobit s pomocí dětí sami ve školce :-)

Písnička na závěr

Vymyslet, jakou písničkou letošní besídku zakončíme, byl opravdu oříšek. První, která mě napadla, byla písnička Máme rádi zvířata. Ale lev se mi k naší zvířátkové besídce moc nehodil. Tak jsem si řekla, že písničku předělám, aby se v ní zpívalo o hospodářských zvířatech. Komunita, kterou v mé FB skupině tvoří mnoho kreativních a ochotných kolegyň, mi v tomto ohledu doslova vytrhla trn z paty! Během chvilky jsem měla nespočet různých nápadů, jak text nahradit. Tímto všem, kdo přiložil ruku k dílu, nesmírně děkuji :-)

Díky prosbě o pomoc jsem zjistila, že hromada lidí vůbec nezná melodii sloky, ve které se zpívá o tom, že nemáme strkat ruku ke lvu skrz mříž. Proto jsem nakonec sloku vypustila. V upravené verzi písničky se tak stále opakuje hlavní melodie. Jednotlivé sloky na sebe navzájem navazují, takže svým způsobem vypráví příběh z docela obyčejné české farmy plné srstnatých zvířat.