8 valentýnských nápadů pro děti – roztočte kreativní spirálu lásky

Kalendář nám ukazuje měsíc únor, což značí jedno jediné – co nevidět tu máme svátek svatého Valentýna. Překvapte děti a rozveselte jejich srdce některým z těchto 8 valentýnských nápadů!

valentynske-prani-100x-jinak-ke-stazeniValentýnské přání 100x jinak

Pokud chcete s dětmi milované něčím obdarovat, dárkem, který vás ani děti kromě vlastního úsilí nebude téměř nic stát, může být valentýnské přáníčko. Návodů na různé dárkové kartičky a přání je plný internet. Co to ale tentokrát zkusit trochu jinak? Nechte děti vyrobit přání, které bude naprosto jedinečné. Připravila jsem pro vás šablonu, která se dá dotvořit 100x jinak. Popusťte uzdu svojí fantazii a užijte si radost nejen z tvoření, ale také z originálního výsledku.

Šablonu přání si můžete stáhnout ZDE.

Přáníčko může vypadat opravdu jakkoliv!

Sušenky plné lásky

Raději byste nějaký praktický dárek? Pak doporučuji sušenky plné lásky, které jsou doslova sladké jako med. Ať jsem je přinesla kamkoliv, vždy se po nich zaprášilo. Na přípravu jsou opravdu jednoduché, takže pokud se do nich pustíte s dětmi ve školce, nemusíte se bát, že byste to nezvládli :-)

Medové sušenky

  • Suroviny: 500g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 150g třtinového cukru, 150g másla, 100g medu, 2 vejce, 1 lžička skořice a kypřícího prášku do perníku.
  • Postup: V jedné míse smícháme sypké suroviny. Ve druhé vyšleháme změklé máslo s vejci a medem. K mokré směsi postupně přisypeme směs sypkou. Těsto důkladně vypracujeme a uložíme do lednice, kde ho necháme odpočinout ideálně do druhého dne. Těsto vykrajujeme jako cukroví (formičkou ve tvaru srdce). Sušenky klademe na pečící papír a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 10-12 minut.

zamilovane-omalovanky-ke-stazeniLáskomalovánky

Že jsou mezi dětmi omalovánky oblíbené je všeobecně známý fakt. Pokud děti chtějí donést někomu z rodiny malý valentýnský dáreček, můžete sáhnout po láskomalovánkách. Nemusíte nic chystat ani vymýšlet. Omalovánky stačí vytisknout a dát dětem. Ty už budou vědět, jak si s nimi poradit.

Láskomalovánky najdete ke stažení ZDE.

Při vybarvování omalovánek si děti kromě fantazie procvičují také jemnou motoriku.

Jemná motorika se srdíčky

Svátek zamilovaných nemusí být jen o tvoření a dárcích. Valentýna si můžete s dětmi užít také pomocí zábavných aktivit či her. Méně je někdy více, a tak k této valentýnské aktivitě ke stolečku nebudete téměř nic potřebovat! Stačí papír, na který si nakreslíte potřebnou předlohu a jakákoliv srdíčka k přikládání (ta nesmí chybět) :-) Ze srdíček děti mohou například skládat na předlohu, čímž si procvičí jemnou motoriku a zrakové vnímání. Také mohou mamince „navlékat“ v určitém pořadí korálky na provázek – u toho si navíc potrénují logiku. Se srdíčky také mohou počítat. Na papír stačí nakreslit srdíčka s různými číslicemi/puntíky a hravá matematika může začít.

S trochou fantazie se dá zábava udělat téměř z čehokoliv :-)

Zamilované dvojičky

zamilovane-dvojicky-poloviny-srdicekDalší zábavnou aktivitou, kterou můžete využít v rámci oslavy Valentýna, jsou zamilované dvojičky. Její nespornou výhodou je to, že ji můžete využít jak u stolečku, tak v prostoru. Také s ní skvěle zabavíte libovolný počet dětí – od jednoho až po celou třídu. Přiložená srdíčka je potřeba vytisknout, vystřihat, zalaminovat a rozstřihat různými způsoby na poloviny. Ty poté stačí rozmístit v prostoru a hledání dvojiček může začít.

Srdíčka k vytisknutí si je možné stáhnout ZDE.

Při tisku černobílých šablon využijte barevné papíry. Aktivita tak bude děti více bavit.

Místo vedle mého srdíčka

Kdy jindy si dát najevo lásku, ať už je jakákoliv, než na svatého Valentýna? S dětmi si můžete zahrát tuto hru, která vám jasně ukáže, jaké vztahy panují mezi dětmi ve vaší třídě.

hra-pro-detsky-kolektiv

Hru jsem několikrát hrála s heterogenní třídou dětí a vždy jsme to zvládli :-)

S dětmi sedíme v kruhu. P. uč. má volné místo po své levici. Jako první vybírá dítě, které se na místo přesune. Ten, kdo na místo vedle svého srdíčka zve kamaráda, by měl vždy říci, proč si ho vybral. Kamaráda k sobě zve větou: „Místo vedle mého srdíčka je volné pro…“. Do věty doplní jméno a důvod. Vybrané dítě se přesune, čímž se uvolní místo vedle srdíčka dalšího dítěte. Je jedno, zda dítě jako důvod uvede, že dotyčný je jeho kamarád, že je rád, že mu pomáhá, hezky zpívá nebo má pěkné tričko. Vše se odvíjí od věku dětí. Tato hra chce cvik, proto je lepší ji zařazovat opakovaně.

TIP: Při hře doporučuji dbát na to, aby se vystřídaly všechny děti. Zajistit to můžete například předmětem, který si vezme zprostředka kruhu každé dítě, které je vyzváno, aby si přesedlo.

ke-hre-pouzijte-kolicky-na-pradloPošli lásku dál

Že je těžké poslat lásku dál? Kdepak, v tomto případě to neplatí. Je to úplně jednoduché. Potřebovat budete pouze kartonové srdce a kolík na prádlo pro každého hráče. Děti se postaví do kruhu a pomocí kolíků si předávají srdíčko kolem dokola. Nikdo se ho nesmí dotknout rukou. S hudebním doprovodem je tato hra skvělou zábavou opravdu na kdykoliv. Pokud si chcete s dětmi trochu zasoutěžit, můžete udělat kruhy dva a děti mohou hrát například o to, kdo pošle lásku kolem dokola rychleji.

TIP: Hru můžete udělat ještě zábavnější. Děti si mohou srdíčko předávat vleže, nad hlavou nebo rukou, která není jejich dominantní. To bude teprve zábava! :-)

Ke hře vám dobře poslouží klasické kolíky na věšení prádla.

Koho miluješ?

Poslední hrou, která se tematicky hodí k Valentýnu, je hra Koho miluješ? Ač by se podle názvu mohlo zdát, že půjde o vyznání lásky, není to tak. U hry si děti procvičí fantazii, vyjadřování a postřeh, zároveň se o svých kamarádech dozví něco nového.

Děti sedí v kruhu na židlích (všechny jsou obsazené). P. uč. stojí uprostřed, protože hru začíná. Děti vyzve k akci větou: „Miluji všechny, kdo…“, a doplní kritérium, podle kterého děti vyskočí a vymění si místa. Může to být opravdu cokoliv, fantazii se meze nekladou. Nabízí se tak například kdo má rád čokoládu, kdo má hnědé vlasy, kdo rád sportuje, nerad chodí k zubaři apod. Děti, kterých si kritérium týká, si vymění místa. Vyvolávač se snaží se posadit na jakékoliv z volných míst. Novým vyvolávačem se pak stává ten, na koho nezbyla volná židle :-)

pestujte-lasku-a-radujte-se-z-drobnosti

Mějte se rádi. Projevujte si náklonnost maličkostmi. Láska totiž není samozřejmá  ♥