9 vánočních minidárečků - tipy na dárky, které neskončí v šuplíku!

vanocni-vanocni-tvoreni-pro-predskolni-detiS blížícím se adventem se všichni chystáme na vánoční tvoření. Dětmi vyrobených dárků už má většina z nás doma pěknou hromadu. Člověku to udělá radost, ale co pak s tím? Ruku na srdce - většina těchto dárečků končí každoročně v šuplíku a následně v koši. Pojďte na to spolu se mnou pro letošní Vánoce jinak! Mám pro vás 9 tipů na výrobu minidárečků, které vypadají krásně a zároveň jsou VYUŽITELNÉ. Zkrátka neodolatelná kombinace :-)

Tvoření se hodí jak pro předškolní děti, tak pro školáky. Stačí si vybrat!

Sněhuláček panáček

S trochou fantazie se i obyčejná svíčka může stát neobyčejným dárkem. K výrobě sněhuláčka budete potřebovat kromě dlouhé bílé svíčky fixy nebo temperové barvy, libovolnou stuhu, nůžky a lepidlo. Toť vše. Na svíčku nakreslete oči, pusu a knoflíky. Nezapomeňte na mrkvičku. Zkoušela jsem lihový fix, ale moc se mu na vosk kreslit nechtělo. Pokud máte malý štětec, lépe vám poslouží temperové barvy. Po zaschnutí sněhulákovi nalepte šálu. Sněhuláčka můžete ještě dozdobit například větvičkami, ale za mě v tomto případě platí, že méně je více.

snehulacek-svicka-dekorace-tvoreni-pro-deti

Pokud nemáte dlouhou svíčku, využít se dá i klasická na adventní věnec (stačí, že bude vyšší).

Překvapení v čajové svíčce

U svíček ještě chvíli zůstaneme. Vzkazy ve svíčkách už jste jistě někdy někde zahlédli. Je to taková maličkost, která člověku dokáže vykouzlit úsměv na rtech. Jejich výroba je naprosto jednoduchá. Potřebujete pouze čajové svíčky, nůžky a vzkazy. K Vánocům se lépe hodí přáníčka. Připravila jsem pro vás foto návod, jak si takové svíčky vyrobit. A abych vám tvoření usnadnila, níže si můžete stáhnout několik připravených vánočních obrázků a přání.

Vánoční obrázky a přání do čajových svíček si můžete stáhnout ZDE.

cajova-svicka-s-prekvapenim-jednoduchy-darek

Jedlé přáníčko

jedle-vanocni-prani-svicka-a-prani-v-jednomNápadů na vánoční přání je všude plno. Vsadím se ale, že jedlé přáníčko jste s dětmi ještě nevyráběli. Na tvoření potřebujete tvrdší barevné papíry, samostatně zabalenou čokoládku, nůžky, lepidlo a fix. Přání jste už jistě v minulosti vyráběli, takže to není potřeba rozepisovat. Přední stranu bude zdobit čokoládová svíčka. Lépe na přání vynikne čokoládka s jednobarevným obalem. Nalepte ji, nahoru nakreslete fixem knot. Nakonec ze žlutého barevného papíru vystřihněte plamínek a přilepte ho. Pokud ho vystřihnete 2x a ohnete ho napůl, docílíte 3D efektu, který přáníčko hezky doplní. Pak nezbývá nic jiného, než někoho podarovat.

Na svíčku se dobře hodí také tyčinka Merci nebo Kinder čokoláda.

Vánoční ozdoby

Vánoční ozdoby se dají dělat z ledasčeho. Dnes ale vyrábíme dárečky, které se dají zužitkovat. Proto tyto vánoční ozdoby potěší nejen oko, ale také chuťové pohárky. Na jejich výrobu potřebujete barevné kartony, velké i manikúrní nůžky, lepidlo, šňůrku na zavěšení a jakékoliv větší kulaté bonbony. Jak na výrobu ozdob se můžete podívat ve foto návodu. Do vánočních ozdob velikostně pasují bonbony Lindor, ty jsou ozkoušené. Použít by se jistě dalo i Rafaelo a Ferrero. Na závěr si můžete ozdoby libovolně dozdobit.

Šablonu baňky a vánočního stromečku k výrobě ozdob si můžete stáhnout ZDE.

papirove-vanocni-ozdoby-k-jidlu-vystrihovanka-tvoreni-pro-deti

Sladký andělíček

vanocni-andel-z-lizatka-rychle-tvoreni-pro-detiOpravdu krásným minidárečkem je tento andílek. Na jeho výrobě přitom není vůbec nic těžkého. Potřebujete jen lízátko, kousek krepáku, celofánu (ten není nezbytný) a dvou barevných kartonů, nůžky, nit, lepidlo a hvězdičku. K lepení křídel k tělu doporučuji použít tavnou pistol (s lepidlem by vám mohla křídla upadnout). Nejprve zabalte lízátko do krepáku. Ze spodní strany nasaďte celofán a společně několikrát omotejte nití a zavažte na uzel. Křídla slepte k sobě, poté je tavnou pistolí nalepte na záda anděla. Nakonec přilepte hvězdu. Já ji nalepila na hlavu, můžete ji ale nalepit i na "tělo". Voilà - krásný dáreček je na světě!

Jakou bude mít andílek chuť a barvu je jen a pouze na vás.

Sněhulák k sežrání

Když už jsme u toho mlsání, mám pro vás ještě jeden tip na jedlý dárek. Pokud chcete obdarovat milovníka popcornu, doporučuji sáhnout po tomhle. Na sněhuláka k sežrání budete potřebovat celofánový sáček, hlavu sněhuláka (stačí papírová), popcorn, nůžky, nit, libovolnou stuhu a tavnou pistol. V mikrovlnce připravíme popcorn, kterým naplníme sáček. Ten je potřeba důkladně zavázat. Pomocí tavné pistole přilepíme hlavu sněhuláka, ze stuhy uvážeme mašli. Přilepíme ji k hlavě a je hotovo :-)

Několik hlav na sněhuláka k sežrání si můžete stáhnout ZDE.

snehulak-k-jidlu-popcorn-rychle-vyrabeni-pro-deti

Vyrobit si můžete také perníček. V takovém případě dejte do sáčku čokoládové kuličky nebo lupínky.

Vánoční překvapení

Každý má rád překvapení. Výroba tohoto minidárečku je jednoduchá a rychlá. Potřebovat budete silnější barevný papír, nějakou drobnost (doporučuji něco plochého), nůžky a lepidlo. Dáreček si můžete zdokonalit přáníčkem nebo ozdůbkami, ale mít ho můžete i bez toho. Podle šablony vystřihněte dva stejně velké dárky. Jeden kolem dokola natřete lepidlem, dovnitř vložte překvapení a následně přilepte druhý dárek. Vyčkejte až lepidlo zaschne. Na závěr můžete dáreček dozdobit dle vlastní fantazie. Obdarovaného je potřeba upozornit, aby otevíral překvapení zkraje (aby se nezničil jeho obsah).

Vánoční překvapení může mít jakýkoliv tvar, šablonu dárku si můžete stáhnout ZDE.

papirove-vanocni-prekvapeni-s-darkem-snadne-tvoreni

Koupelové želé

S želatinovým mýdlem si kromě krásné vůně můžete užít i mnoho zábavy. Jeho výroba není složitá ani nákladná. S trochou práce tak získáte další praktický vánoční dárek! K výrobě želé potřebujete sáček želatiny, asi 120 ml vody, 100 ml sprchového gelu a silikonovou formu na led. Želatinu připravte podle návodu. Když se rozpustí, odstavte ji z plotny a přilijte sprchový gel. Vyberte nějaký voňavý. Pokud chcete, aby mýdlo vonělo ještě víc, kápněte do směsi několik kapek vonného oleje. Pro barvu můžete přidat gelové potravinářské barvivo. Želé můžete vylepšit sušenými květy či různými třpytkami. Důkladně promíchanou směs nalijte do formy. Takto nechte ztuhnout v lednici 4-6 hodin. Poté stačí želé vyklepnout.

vyrobte-si-koupelove-zele-snadno-a-rychle

Jakmile želé přijde do kontaktu s vodou, začne se rozpouštět. Užijete si tak naprosto parádně kluzkou koupačku.

Vánoční čaj

Tento minidáreček uvítá každý milovník čaje. Pokud jej doplníte milým vzkazem, bude vánoční čaj bezkonkurenčně neocenitelným dárkem v chladném zimním období. Na jeho výrobu budete potřebovat tvrdší čtvrtku, nůžky, lepidlo, dva čajové sáčky a cokoliv k dozdobení přání. Já použila tiskátka se sněhovými vločkami. Nejprve ze čtvrtky vystřihněte 4 růžky. Ty nalepte dovnitř přání tak, aby se do nich dal vsunout pytlík s čajem. Pokud budou děti vyrábět samostatně, můžete jim umístění růžků zakreslit. Lepidlem samozřejmě natřeme jen vnější strany růžků. Než lepidlo zaschne, přání si nazdobte. Nakonec stačí vepsat nějaký milý vzkaz, vložit čajové sáčky a dáreček je hotový.

vanocni-caj-jako-mily-darek-v-chladnych-zimnich-dnech

Vánoční čaj s milým vzkazem zahřeje u srdce i bez horké vody. Na maličkostech záleží :-)